Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)

Μην μπερδεύεστε! Το γεγονός ότι το παιδί σας είναι πολύ ανήσυχο και ανυπάκουο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρήζει φαρμακευτικής περίθαλψης. Ίσως χρειάζεται παρακολούθηση από έναν ψυχολόγο για να διαπιστωθεί αν αυτή η ανησυχία ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού ή όχι. Σημασία έχει να μην αφήνουμε τα σημάδια να περνούν απαρατήρητα…
Ο Μιχάλης, 9 ετών είναι ένα ζωηρό παιδί, το οποίο κινείται αδιάκοπα χωρίς να κουράζεται. Δυσκολεύεται ιδιαίτερα όταν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει καθιστός για πολλή ώρα, όπως για παράδειγμα στη σχολική τάξη ή στο σπίτι την ώρα της μελέτης.
Πρόκειται για ένα παιδί εξαιρετικά ανυπόμονο και παρορμητικό. Αρνείται να περιμένει τη σειρά του στα παιχνίδια, διακόπτει συχνά τους άλλους όταν μιλούν και στην τάξη πετάγεται χωρίς να του δοθεί ο λόγος. Πολλές φορές ενεργεί απερίσκεπτα. Στο σπίτι βαριέται γρήγορα τα παιχνίδια του και παρατάει γρήγορα αυτό που έχει ξεκινήσει προκειμένου ν’ ασχοληθεί με κάτι άλλο, το οποίο θα βαρεθεί επίσης πολύ σύντομα. Ο Μιχάλης δίνει συχνά την εντύπωση ότι είναι απρόσεκτος και αφηρημένος… Πότε καταλαβαίνουμε ότι η απροσεξία και η υπερκινητικότητα παύουν να είναι αθώα;
Σε αυτή την εκπομπή θα μάθουμε ποιά είναι τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς να «τρομάξουμε» τα παιδιά κάνοντας τα να νιώσουν ότι πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια. Ένα στα δέκα, περίπου, ελληνόπουλα παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Τα συμπτώματα θεωρούνται παθολογικά, όταν εμφανίζονται σε υπερβολικό βαθμό, λαμβάνοντας, πάντα την ηλικία του παιδιού, όταν επιμένουν για χρονικά διαστήματα που ξεπερνούν τους έξι μήνες και όταν εκδηλώνονται σε 2 τουλάχιστον διαφορετικά περιβάλλοντα ( π.χ  σπίτι, εξωσχολικές δραστηριότητες, ή και  σχολείο ) .Είναι πολύ εύκολο να υπάρξει σύγχυση γι’ αυτό πρέπει να απευθυνθούμε στους ειδικούς, οι οποίοι θα καταλάβουν αν οι αντιδράσεις του παιδιού μας είναι φυσιολογικές ή όχι.

Καλεσμένοι στο στούντιο είναι η Πελαγία Βοριά, Παιδίατρος-Παιδονευρολόγος, η Αγγελική Παντελή, Ψυχολόγος, η Μαρία Ρουσοχατζάκη, Λογοπαθολόγος, η Ελένη Μαράκη, Διδάκτωρ Επιστημόνων Αγωγής-Σχολική Σύμβουλος Τρίτης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το θέμα της εκπομπής τεκμηριώνεται με την άποψη του Aπόστολου Βούρδα, Παιδοψυχιάτρου με εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Cambridge της Αγγλίας

(Visited 14 times, 1 visits today)