Ανορεξία Βουλιμία Υπερφαγία

Οι Διατροφικές διαταραχές σήμερα είναι τόσο κοινές, όπως μας διαβεβαιώνουν οι στατιστικές, ώστε 1 με 2 νέοι στους 100, μπορεί να αντιμετωπίσουν την μία ή την άλλη διαταραχή, τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους.

Οι πιο κοινές μορφές μιας διατροφικής διαταραχής είναι νευρική ανορεξία (anorexia nervosa) και η νευρική βουλιμία (bulimia nervosa), που πιο απλά ονομάζονται “ανορεξία” και “βουλιμία “. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες διαταραχές που συνδέονται με τα τρόφιμα, όπως η Επεισοδιακή Υπερφαγία, οι διαταραχές της εικόνας σώματος, φοβίες κ.α. οι οποίες παρουσιάζονται πιο συχνά από ό, τι παλαιότερα.

Τα άτομα με ανορεξία έχουν ένα ακραίο φόβο για την αύξηση του βάρους και διαστρέβλωση του σωματικού τους μεγέθους και σχήματος. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούν να διατηρήσουν ένα κανονικό βάρος σώματος. Ορισμένα άτομα με ανορεξία περιορίζουν την πρόσληψη τροφής με δίαιτα, νηστεία ή υπερβολική άσκηση. Τρώνε ελάχιστα ή καθόλου και η παραμικρή ποσότητα τροφής, γίνεται εμμονή. Πολλά άτομα με διατροφικές διαταραχές, επίσης, μπορεί να είναι καταπιεσμένα ή αγχώδη, ή να έχουν άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ευτυχώς, τα άτομα με διατροφικές διαταραχές μπορούν να γίνουν καλά και σταδιακά να μάθουν να τρώνε και πάλι κανονικά. Οι διατροφικές διαταραχές αφορούν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα. Έτσι, γιατροί, επαγγελματίες της ψυχικής υγιεινής και διαιτολόγοι, μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία.
Καλεσμένοι στο στούντιο είναι  ο Στέλιος Λιναρδάκης   Διαιτολόγος –Διατροφολόγος/ Προϊστάμενος τμήματος Διατροφής Βενιζέλειο Νοσοκομείο, η Eυτέρπη Μπαλή Ψυχίατρος , η Aγγελική Φωτάκη  Ψυχολόγος Υγείας και Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Κρήτης , η Ευσεβια  Γιάνναρη   Καθηγήτρια Φυσικης Αγωγής   και ο Γιώργος Ψιστάκης  γονιός .

Στην εκπομπή προβάλονται video με τους:
Ζέτα Δούκα  Ηθοποιός / Πρόεδρος ΜΚΟ «ΑΝΑΣΑ»
Μαρία Αθανασάκη Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας «ΑΝΑΣΑ» / Παιδοψυχίατρος και Λεωνίδας Κωνσταντίνου Γενικός Ιατρός, ο Φραγκίσκος Γονιδάκης  Ψυχίατρος Υπεύθυνος  της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης της Τροφής  Νος. Αιγινήτειο

(Visited 17 times, 1 visits today)