Φλεβικές Παθήσεις (κιρσοί – φλεβίτιδα) όταν πονούν οι φλέβες

Γιατί φουσκώνει αυτή η φλέβα στη γάμπα σας και γιατί νιώθετε κάψιμο, κνησμό, πόνο στο συγκεκριμένο σημείο και αισθάνεστε τα πόδια σας βαριά στο τέλος της ημέρας; Η απάντηση είναι πως πιθανότατα πάσχετε από κιρσούς. Η καθιστική ζωή αλλά και η κληρονομικότητα είναι δύο παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση κιρσών και όχι μόνο σε ηλικιωμένους αλλά και σε νέους ανθρώπους. Δείτε, πώς θα τους αντιμετωπίσετε….

Κιρσοί, φλεβίτιδα ή ευρυαγγείες

Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε τον έναν όρο αντί για τον άλλον, όμως δεν πρόκειται για την ίδια πάθηση. Έτσι, ενώ η φλεβίτιδα είναι απλώς μια εκλαϊκευμένη έκφραση για τους κιρσούς (η λέξη «φλεβίτις» σημαίνει «φλέβα που φλεγμαίνει»), οι ευρυαγγείες είναι παθολογικά διευρυμένα επιφανειακά τριχοειδή αγγεία πολύ μικρής διαμέτρου που μοιάζουν με ιστό αράχνης. Αντίθετα από τους κιρσούς, δεν προεξέχουν από το δέρμα, δεν προκαλούν συμπτώματα και αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα. Ανάλογα με το είδος τους, μπορεί να έχουν χρώμα μπλε ή κόκκινο ή να έχουν ποικιλία χρωμάτων κατά περιοχές. Η θεραπεία τους γίνεται με σκληρυντικές ενέσεις ή/και χρήση λέιζερ.

Αδύναμες ή φθαρμένες βαλβίδες στις φλέβες μπορεί να προκαλέσουν τη διάταση των φλεβών και να δημιουργήσουν τους κιρσούς. Η φυσιολογική λειτουργία των βαλβίδων είναι να κλείνουν και να εμποδίζουν την παλίνδρομη ροή του αίματος προς τα κάτω. Στις διατεταμένες φλέβες οι βαλβίδες βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει, γεγονός που προκαλεί και την επιδείνωση της διάτασης των φλεβών.
Προδιαθεσικοί παράγοντες
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα), η ηλικία, το φύλο, η εγκυμοσύνη, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία η έλλειψη κίνησης, η καθιστική ζωή και η ορθοστασία.
Διάγνωση
Οι γιατροί συχνά θέτουν τη διάγνωση των κιρσών βασισμένοι μόνο στην κλινική εξέταση. Μερικές φορές, κάποια τεστ ή υπερηχογραφική εξέταση (Triplex) απαιτείται για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Μιλούν στην Εύα Ντελιδάκη, ο Θεοδωρής Κώστας, Αγγειοχειρουργός, Επιμελητής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, η Καλλιόπη  Καραμανωλάκη Δερματολόγος -Αφροδισιολόγος και η Ελένη Ανέφαλου-Βουράκη, Διαιτολόγος Διατροφολόγος. Μέσω Skype, μας δίνουν τις συμβουλές τους, ο Μάριος Μουστάρδας,  Αγγειοχειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,  Διευθυντής Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Κλινικής Γαβριλάκη «ΙΑΣΙΣ», ο Κωνσταντίνος Κατσένης   Αν. Καθηγητής, Υπεύθυνος Αγγειοχειρουργικού Τμήματος  Αρεταίειου Νοσοκομείου και η Βιολέττα Αννίνου, Μοριακός Βιολόγος (Πανεπιστήμιο του Delaware στις ΗΠΑ),ολιστική διατροφολόγος.

(Visited 10 times, 1 visits today)