Φλεβικές Παθήσεις (κιρσοί φλεβίτιδα)

Γιατί φουσκώνει αυτή η φλέβα στη γάμπα σας και γιατί νιώθετε κάψιμο, κνησμό, πόνο στο συγκεκριμένο σημείο και αισθάνεστε τα πόδια σας βαριά στο τέλος της ημέρας; Η απάντηση είναι πως πιθανότατα πάσχετε από κιρσούς. Η καθιστική ζωή αλλά και η κληρονομικότητα είναι δύο παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση κιρσών και όχι μόνο σε ηλικιωμένους αλλά και σε νέους ανθρώπους. Δείτε, πώς θα τους αντιμετωπίσετε….

Κιρσοί, φλεβίτιδα ή ευρυαγγείες

Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε τον έναν όρο αντί για τον άλλον, όμως δεν πρόκειται για την ίδια πάθηση. Έτσι, ενώ η φλεβίτιδα είναι απλώς μια εκλαϊκευμένη έκφραση για τους κιρσούς (η λέξη «φλεβίτις» σημαίνει «φλέβα που φλεγμαίνει»), οι ευρυαγγείες είναι παθολογικά διευρυμένα επιφανειακά τριχοειδή αγγεία πολύ μικρής διαμέτρου που μοιάζουν με ιστό αράχνης. Αντίθετα από τους κιρσούς, δεν προεξέχουν από το δέρμα, δεν προκαλούν συμπτώματα και αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα. Ανάλογα με το είδος τους, μπορεί να έχουν χρώμα μπλε ή κόκκινο ή να έχουν ποικιλία χρωμάτων κατά περιοχές. Η θεραπεία τους γίνεται με σκληρυντικές ενέσεις ή/και χρήση λέιζερ.
Τα σημεία και συμπτώματα των κιρσών περιλαμβάνουν τις διογκωμένες μεγάλες φλέβες που μπορείτε να δείτε στο δέρμα σας, ήπιο οίδημα των αστραγάλων και των ποδιών, επώδυνα ή «βαριά» πόδια, κράμπες, κνησμό και αλλοίωση του χρώματος του δέρματος στην περιοχή γύρω από τους αστραγάλους. Μερικές φορές οι κιρσοί προκαλούν δερματίτιδα (εκ στάσεως), με κνησμώδες δερματικό εξάνθημα. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν επιπολής (επιφανειακή) θρομβοφλεβίτιδα. Πρόκειται ουσιαστικά για θρόμβωση του αίματος σε μια επιφανειακή φλέβα Ποιές είναι οι σοβαρότερες επιπλοκές που µπορεί να προκληθούν από τους κιρσούς;
Για όλα αυτά και για άλλα πολλά, στην εκπομπή «ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΌΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ», μιλούν στην Εύα Ντελιδάκη, ο Θεοδωρής Κώστας, Αγγειοχειρουργός, Επιμελητής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, η Καλλιόπη  Καραμανωλάκη Δερματολόγος -Αφροδισιολόγος και η Ελένη Ανέφαλου-Βουράκη, Διαιτολόγος Διατροφολόγος. Μέσω Skype, μας δίνουν τις συμβουλές τους, ο Μάριος Μουστάρδας,  Αγγειοχειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,  Διευθυντής Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Κλινικής Γαβριλάκη «ΙΑΣΙΣ», ο Κωνσταντίνος Κατσένης   Αν. Καθηγητής, Υπεύθυνος Αγγειοχειρουργικού Τμήματος  Αρεταίειου Νοσοκομείου και η Βιολέττα Αννίνου, Μοριακός Βιολόγος (Πανεπιστήμιο του Delaware στις ΗΠΑ),ολιστική διατροφολόγος.

(Visited 3 times, 1 visits today)