Άν είχα 6 μήνες ζωής

Όταν οι άνθρωποι ερωτηθούν τί θα έκαναν αν ήξεραν ότι θα πέθαιναν σε 6 μήνες, συχνά απαντούν επιφανειακά, λέγοντας ότι θα έκαναν ταξίδια ή θα αγόραζαν ένα ακριβό αυτοκίνητο κ.λπ. Μετά την αρχική αυτή αντίδραση αρχίζουν να λένε ότι θα ήθελαν να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους, να συγχωρήσουν κάποιον κ.α. Στο βάθος αυτής της εξομολόγησης, βρίσκεται αυτό που πραγματικά θέλουμε. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι, ενώ η οικογένεια και οι αγαπημένοι μας άνθρωποι είναι η Νο1 προτεραιότητά μας, οι περισσότεροι ζούμε τις ζωές μας δουλεύοντας και κυνηγώντας το χρήμα σαν να είναι αυτό που έχει σημασία. Στην εκπομπή τέθηκαν ερωτήματα που όλοι οφείλουμε να κάνουμε στον εαυτό μας.
Τί θα έκανες με τον χρόνο που σου έχει απομείνει; Tί θα έκανες λιγότερο και τί θα σταματούσες; Με ποιούς θα ήθελες να περάσεις τον χρόνο σου και γιατί; Τί θα ήθελες να κάνεις μαζί τους; Τί θα ήθελες να τους πεις; Ποιό υλικό αγαθό που έχει μεγάλη αξία για σένα, δε θα θεωρούσες πλέον σημαντικό; Ποιούς θα ήθελες να ευχαριστήσεις και γιατί;
Τα καλά νέα! Δεν θα πεθάνεις σε έξι μήνες! Αλλά πιστεύουμε ότι αυτές οι ερωτήσεις σας έκαναν να σκεφτείτε και να καταλάβετε τί έχει πραγματική αξία στη ζωή σας. Αυτή η άσκηση μας δυναμώνει και μας βοηθάει να δώσουμε σημασία σε όσα αξίζουν πραγματικά στη ζωή μας.
Καλεσμένοι στο στούντιο είναι η Τερέζα Βαλαβάνη, Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και η Σουζάνε Αξαρλή (μοιράζεται μαζί μας την «γνωριμία» της με τον καρκίνο). Θα δούμε συνεντεύξεις από τους: Πατήρ Δανιήλ Σάπικα, Αρχιμανδρίτη-Θεολόγο-Γενικό Ιατρό, Γιάννη Μόρτζο, ηθοποιό (που αυτή την περίοδο ερμηνεύει τον Σωκράτη στην «Απολογία» του) και η Μαίρη (καρκινοπαθής που καταθέτει την εμπειρία της). Τέλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Τζαβάρας λέει την άποψή του για το θέμα.

(Visited 6 times, 1 visits today)