Αυτοκτονίες

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθµός των ανθρώπων που έχουν αποπειραθεί να δώσουν τέλος στη ζωή τους έχει αυξηθεί σηµαντικά. Το 2009 σημειώνονταν κατά µέσο όρο στην Ελλάδα µία αυτοκτονία την ηµέρα, ενώ το 2010 ο αριθµός αυτός διπλασιάστηκε. Σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η αύξηση των αυτοκτονιών κατά 6% µέσα σε ένα έτος οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας κατά 4%. Στην Ελλάδα, είχαµε µέχρι πρόσφατα 5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, αριθµός που τον τελευταίο καιρό µε την οικονοµική κρίση έχει αυξηθεί σηµαντικά. Ειδικοί εξηγούν, γιατί η απόπειρα αυτοκτονίας εκτός από επιθετική ενέργεια ενάντια στον ίδιο µας τον εαυτό, είναι παράλληλα και ένα επιθετικό µήνυµα σε ανθρώπους από το περιβάλλον του αυτόχειρα, καθώς επίσης
ποια μπορεί να είναι τα σημάδια προειδοποίησης από ένα άτομο που σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Παράλληλα συμβουλεύουν για το πώς µπορούµε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο, όταν καταλαβαίνουμε πως σκέπτεται την αυτοκτονία..
Καλεσμένοι στο στούντιο είναι η Νέλλη Βαλεργάκη Ψυχίατρος και ο Δημήτρης Γιαγκιώζης Κλινικός Νευροψυχολόγος. Μέσω Skype και video, προσεγγίζουν το θέμα, ο Αλέξανδρος Μπότσης Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας — Αυτοκτονιολόγος και ο Γιάννης Ανδριανάτος Δάσκαλος Ρητορικής Διαλεκτικής — Φιλόσοφος. Το «στίγμα» τους δίνουν οι ηθοποιοί,  Σοφία Βογιατζάκη και Μάνος Παπαγιάννης.

(Visited 11 times, 1 visits today)