Τέλος το τσιγάρο όλοι οι τρόποι διακοπής

ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Με την Εύα Ντελιδάκη
Στην εκπομπή «ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» με την Εύα Ντελιδάκη από το ΚΡΗΤΗ TV μαθαίνουμε πώς να επιλέγουμε την κατάλληλη θεραπεία για εμάς.
Πάρτε τη μεγάλη απόφαση
Επειδή η εξάρτηση από τη νικοτίνη θεωρείται ένας νευροβιολογικός εθισμός και έχει ταξινομηθεί επίσημα ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καπνιστής για να μπει στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος πρέπει να βρίσκεται σε ψυχολογική κατάσταση που να επιτρέπει κάτι τέτοιο, λένε οι ειδικοί.

Οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές

Βρείτε τον δικό σας τρόπο
Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε το κόψιμο του τσιγάρου, πρέπει να μελετήσετε και τον τρόπο απεξάρτησης από τη νικοτίνη που σας ταιριάζει καλύτερα, ώστε να μην απογοητευθείτε με το ξεκίνημα της προσπάθειας, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Ως γνωστόν, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος.
Σημαντική βοήθεια προσφέρουν και κάποιες εναλλακτικές μέθοδοι (όπως η υπνοθεραπεία και ο βελονισμός). Επίσης σε αρκετά νοσοκομεία λειτουργούν και ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, στα οποία εφαρμόζουν φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ατομική συμβουλευτική ή και ομαδική ψυχοθεραπεία ή γνωσιακή θεραπεία συμπεριφοράς.

Μετά από 6 ώρες… 2 μέρες… 9 μήνες
Κόβοντας το κάπνισμα και σχεδόν αμέσως από το σβήσιμο του τελευταίου τσιγάρου, μελέτες έχουν δείξει πως:
• Μετά από 6 ώρες η παροδική αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από την νικοτίνη αρχίζουν να επανέρχονται στις αρχικές τιμές
• Μετά από 2 ημέρες η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται, μέσα σε 2-12 εβδομάδες η καλή κυκλοφορία του αίματος επανέρχεται, το τρέξιμο και το βάδισμα γίνονται ευκολότερα
• Μετά από 3-9 μήνες, ο βήχας, ο συριγμός και τα αναπνευστικά προβλήματα μειώνονται και η κατάσταση των πνευμόνων βελτιώνεται.
• Τρεις με 9 μήνες επίσης από τη διακοπή του καπνίσματος, η σεξουαλική ικανότητα, η οποία επηρεάζεται αρνητικά από το τσιγάρο, όπως και η γονιμότητα βελτιώνονται σημαντικά.
• Σε άνδρες καπνιστές που έχουν σταματήσει το κάπνισμα σε ηλικία 35-39 ετών ένας μέσος όρος 5 ετών προστίθεται στη ζωή τους, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες που σταμάτησαν το κάπνισμα στην ίδια ηλικία, προσθέτουν 3 χρόνια.

Μιλούν με την Εύα Ντελιδάκη
Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός Ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και στο τμήμα της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Ο Θεόδουλος Παπανικολάου Γενικός Ιατρός  Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος     Νος. Αγιος Νικόλαος
Ο Γιάννης Γκέκας  Φυσίατρος- βελονιστής
Η Ελένη Καρυωτάκη   Φαρμακοποιός
Η Μαίρη Παντερή   Διαιτολόγος -Διατροφολόγος  6948176470
Η Eυαγγελία Λέλεκα   Personal Trainer‎  και
Ο Στέλιος Νικόπουλος , με σπουδές Ψυχολογίας στη Μ. Βρετανία (Bchelor with Honours)

(Visited 6 times, 1 visits today)