Το χαμόγελο που ” Θεραπεύει”

ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Με την Εύα Ντελιδάκη
Στην εκπομπή «ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» με την Εύα Ντελιδάκη από το ΚΡΗΤΗ TV μαθαίνουμε πώς να επιλέγουμε την κατάλληλη θεραπεία για εμάς.

Η Εύα Ντελιδάκη αναπτύσσει τη σημασία του χαμόγελου και του γέλιου στην ψυχολογία μας αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες στη γενικότερη υγεία μας.
Στη συζήτηση με τους οδοντιάτρους καλεσμένους της αναλύονται οι παράγοντες που υπονομεύουν τη στοματική μας υγεία και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί η σύγχρονη οδοντιατρική να μας χαρίσει πίσω το χαμόγελό μας.

Ένα όμορφο και ελκυστικό χαμόγελο είναι πρωτίστως ένα υγιές χαμόγελο. Η  υγεία των δοντιών μας κινδυνεύει από παθολογικές καταστάσεις όπως η:
1. Περιοδοντίτιδα, η χρόνια φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από μικρόβια και εμφανίζει δυσάρεστα συμπτώματα όπως ούλα που ματώνουν, δόντια που κουνιούνται και κακοσμία του στόματος. Αν η περιοδοντίτιδα δεν θεραπευτεί, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσει κανείς τα δόντια του. Νεότερες έρευνες μάλιστα συσχετίζουν τη δυσοσμία του στόματος με την κατάθλιψη.
2. Τερηδόνα, η καταστροφή του σμάλτου και της οδοντίνης και του σμάλτου των δοντιών από μικρόβια ενώ τα δόντια χάνουν το φυσικό λευκό τους χρώμα και σκουραίνουν. Αν μάλιστα δεν θεραπευτούν έγκαιρα  μπορεί η τερηδόνα να οδηγήσει στη νέκρωση του νεύρου τους ή ακόμα και στην απώλειά τους.
3. Η έλλειψη δοντιών, στην οποία μπορεί να οδηγήσει και η μη έγκαιρη θεραπεία της περιοδοντίτιδας και της τερηδόνας, αποτελεί στην κυριολεξία αναπηρία με σοβαρές συνέπειες στον ψυχισμό και στην καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου, αφού τα δόντια που λείπουν πέραν του ότι εμποδίζουν τη λειτουργία της μάσησης, σχηματίζουν μια θλιβερή και φυσικά αντιαισθητική εικόνα.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα.
Χαρακτηριστικά προβλήματα στην εμφάνιση των δοντιών αποτελούν τα στραβά ή πεταχτά δόντια, το ουλικό χαμόγελο ή τα  κενά ανάμεσα στα δόντια. Αυτά μπορούν να διορθωθούν γρήγορα και ανώδυνα με τις σύγχρονες τεχνικές της αισθητικής οδοντιατρικής, όπως είναι η ουλοπλαστική, οι αισθητικές όψεις (από ρητίνη ή πορσελάνη), οι ολοκεραμικές θήκες και η λεύκανση δοντιών.

Στην εκπομπή συμμετέχουν και μιλούν για τα θέματα αυτά οι οδοντίατροι:
• Αλέξανδρος Σ. Παπασωτηρίου, διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Μονάχου, περιοδοντολόγος-εμφυτευματολόγος, University of Pennsylvania, Η.Π.Α.
• Όλγα Σ. Παπασωτηρίου, επίσης διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Μονάχου, αισθητική – επανορθωτική οδοντιατρική, Πανεπιστήμιο Βοστόνης, Η.Π.Α.    Επίσης η Μαρία Κουζούλογλου Διαιτολόγος –Διατροφολογος   , και η Αγγελική Φωτάκη  Ψυχολόγος

(Visited 9 times, 1 visits today)