Ο Αυτισμός έχει Αξιοπρέπεια

ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Με την Εύα Ντελιδάκη
Στην εκπομπή «ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» με την Εύα Ντελιδάκη από το ΚΡΗΤΗ TV μαθαίνουμε πώς να επιλέγουμε την κατάλληλη θεραπεία για εμάς.
Δεν είναι εύκολο να μπει κανείς στον κόσμο ενός αυτιστικού ατόμου. Θα κάνουμε ωστόσο μια προσπάθεια να ψηλαφίσουμε και να μεταφέρουμε κάποιες κοινά αποδεκτές γνώσεις και πληροφορίες και κάποιες εμπειρίες, που μπορεί να μας βοηθήσουν, αν όχι να παρέμβουμε και να «βοηθήσουμε», τουλάχιστον να εισχωρήσουμε στον ποιοτικό του κόσμο και να κατανοήσουμε ποιος είναι αυτός  ο «άγνωστος» ανάμεσά μας.
«Τι είναι αυτισμός;»
Είναι μια ισόβια σοβαρή, νευροψυχιατρική διαταραχή, που οφείλεται σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου και εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών. Χαρακτηρίζεται από ποιοτικές αποκλίσεις στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στη δημιουργία σχέσεων, στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και στη σχέση : παιχνίδι-σκέψη-φαντασία.
Οι έρευνες έδειξαν ότι η συχνότητα είναι περίπου 58 στις 10.000, με μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια σε ποσοστό 4/1. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται πως στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 έως 5.000 παιδιά και ενήλικα άτομα με κλασικό αυτισμό και 20.000 έως 30.000 με αυτιστικού τύπου διαταραχές ανάπτυξης.
Οι δυσκολίες να προσεγγίσουμε και να επικοινωνήσουμε με τον αυτιστικό είναι πολλές κι αυτό γιατί η επιστήμη δεν εξιχνίασε ακόμη το μυστήριο της δημιουργίας του αυτισμού, κανένα αυτιστικό άτομο δεν μοιάζει με το άλλο, αλλά και γιατί το ίδιο το αυτιστικό άτομο νιώθει τις περισσότερες φορές καλά μόνον με τον εαυτό του και σπάνια επιτρέπει σε κάποιον να εισχωρήσει στον κόσμο του.  Ωστόσο θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει οι δυσκολίες αυτές να είναι αιτία να αποκλείουμε τα αυτιστικά άτομα και τις οικογένειές τους από τη ζωή και τις κοινωνικές συναναστροφές μας.

Μιλουν στην Εύα Ντελιδάκη η Αννα Φερετζάκη  Εικαστική Θεραπεύτρια η
Ιωάννα Καργάκη Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια , ο Δημήτρης  Κουκουλάκης  Γυμναστής – Ειδικός Εκπαιδευτής , ο Μανώλης Καλοσυνάκης  – Κοινωνικος Λειτουργός  η  Δήμητρα Γραμμενίδη  – Μουσικοθεραπεύτρια  ο Πέτρος Παπαδόπουλος  (γονέας)  η Μαρία Ρουσοχατζάκη Λογοπαθολόγος M.S., C.C.C. – Συγγραφέας παιδικών βιβλίων και η Ευαγγελία Κοκκινάκη  Πρόεδρος του συλλόγου γονέων και φίλων αυτιστικών παιδιών «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

(Visited 11 times, 1 visits today)