Γιορτάζουμε με Υγεία

Γιορτινές μέρες πλησιάζουν και γίνονται αφορμή να σκεφτούμε και να αλλάξουμε ότι μας ενοχλεί σε όλους τους τομείς. Κατ’ αρχάς ας φροντίσουμε την υγεία μας κι ας προσέξουμε να μην… βαρυστομαχιάσουμε για μία ακόμη φορά από το πολύ φαγητό. Σίγουρα η τροφή το Πάσχα είναι συνδεδεμένη με την παράδοση και τον εορτασμό αλλά οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι εκείνη την περίοδο πολύς κόσμος μπαίνει στο νοσοκομείο από την υπερκατανάλωση κρέατος, ποτού και φαγητού τα οποία προκαλούν δυσπεψία.
Αντίθετα η κατανάλωση ξηρών καρπών, βοτάνων, φρούτων και λαχανικών, αποδεδειγμένα, συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση της σιλουέτας αλλά και στην καλή ψυχική υγεία.
Αυτές τις μέρες μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους και με τα παιδιά μας τα οποία –ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε- είναι αρκετά πιεσμένα και φορτωμένα με χίλια δυο άγχη και ευθύνες και δεν είναι δύσκολο να πέσουν σε κατάθλιψη. Αν τους δείχνουμε την αγάπη μας και ότι είμαστε στο πλευρό τους βοηθάμε να έχουν καλή ψυχολογία και ηρεμία.
Είναι καλύτερα να λέμε σε έναν ασθενή με καρκίνο την αλήθεια για την κατάστασή του ή να την κρύβουμε; Η ειδικός μας λέει πως αν το ζητάει τη λέμε, αν δεν την αντέχει είναι καλύτερα να μην την αποκαλύπτουμε. Σε πολλές περιπτώσεις τα προγνωστικά των γιατρών έχουν πέσει έξω όσον αφορά στην έκβαση της ασθένειας και πολλοί ασθενείς ζουν πολλά χρόνια. Η ίδια μας αποκαλύπτει πως την ηρεμεί η ζωγραφική τονίζοντας έτσι πως η τέχνη συμβάλλει στην ψυχική υγεία.
Ένα σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε στην εκπομπή είναι το πόσο βοηθά η μουσική στην ενδυνάμωση της καρδιάς. Έχει αποδειχθεί ότι στο άκουσμα ενός κομματιού μουσικής μπορεί να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της καρδιάς ή να ελαττωθεί ή να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση. Η μουσική με τα συναισθήματα που ξυπνά ,διεγείρει τον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρινόμενος εκφράζεται με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

Καλεσμένος στο στούντιο είναι ο Πατήρ Γεώργιος Τζάβλας, Ιερέας-Οικογενειακός Συστημικός Σύμβουλος- Εκπαιδευτικός
Θανάσης Δρίτσας Καρδιολόγος –Συνθέτης
Χαρά Γεωργαντά Ογκολόγος –Ζωγράφος
Βασίλης Χατζηγεωργίου Ειδικός Παθολόγος-Μουσικός
Πατέρα Δανιήλ Σάπικα, Αρχιμανδρίτη-Θεολόγο-Γενικό Ιατρό

(Visited 6 times, 1 visits today)