Νεανική Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι ένα χρόνιο νόσημα που αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες αναπηρίας κατά την παιδική ηλικία.
Η αντιμετώπισή της από εξειδικευμένους παιδίατρους και οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να εξασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξη των μικρών ασθενών, που απειλείται από τη νόσο, και να ελαχιστοποιήσουν τα δυσάρεστα επακόλουθά της. Αρκεί να υπάρχει στενή συνεργασία των ασθενών και των οικογενειών τους με τους ειδικούς γιατρούς..
Οι τυπικές ενδείξεις της αρθρικής φλεγμονής είναι ο πόνος, η διόγκωση και ο περιορισμός της κινητικότητας της άρθρωσης. Όταν δεν γνωρίζουμε την αιτία λέγεται «Ιδιοπαθής» αρθρίτιδα.  Και «νεανική», σημαίνει ότι τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται πριν την ηλικία των 16 χρόνων.
Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της και η αντιμετώπισή τους μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά την πορεία της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής.
Αν η νόσος αφεθεί χωρίς έγκαιρη και δραστική θεραπεία οι αρθρώσεις καταστρέφονται, παραμορφώνονται και ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί σε αναπηρία.
Η άθληση είναι ένα βασικό στοιχείο της καθημερινής ζωής ενός παιδιού. Ένας από τους κύριους στόχους της θεραπείας της ΝΙΑ είναι να επιτρέψουμε στα παιδιά να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή και να μη θεωρούν τους εαυτούς τους διαφορετικούς από τους συνομηλίκους τους.
Είναι καλύτερα να προτιμώνται αθλήματα στα οποία δεν υπάρχει καθόλου ή είναι ελάχιστη η μηχανική καταπόνηση των αρθρώσεων, όπως η κολύμβηση και η ποδηλασία.
Για όλα αυτά, μιλούν στην Εύα Ντελιδάκη η  παιδορευματολόγος  Δρ Έλενα Τσιτσάμη, Υπεύθυνη της Μονάδας Παιδιατρικής Ρευματολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών — Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και συγγραφέας του  βιβλίου που απευθύνεται σε παιδιά που πάσχουν από αρθρίτιδα, με τίτλο: Πες μου Σοφία , η μητέρα Τέτα Κανάκη και η Μυρσίνη  μαθήτρια  Γ΄Γυμνασίου

(Visited 5 times, 1 visits today)