Ίλιγγοι – Όταν όλα γυρίζουν….. σε μικρούς και μεγάλους!

ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Με την Εύα Ντελιδάκη
Στην εκπομπή «ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» με την Εύα Ντελιδάκη από το ΚΡΗΤΗ TV μαθαίνουμε πώς να επιλέγουμε την κατάλληλη θεραπεία για εμάς.
Ίλιγγος είναι η ψευδαίσθηση του ασθενούς ότι τα αντικείμενα γύρω του περιστρέφονται ή κινούνται. Σε συνδυασμό με αυτή την αίσθηση, το άτομο βιώνει κάποιου βαθμού αστάθεια, έχει την εντύπωση ότι το έδαφος κινείται ή χάνεται κάτω από τα πόδια του, ή ότι το ίδιο πέφτει προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται συνήθως από ναυτία ή έμετο και έχουν ευρύ φάσμα όσον αφορά την ένταση και τη διάρκεια.
Το 25% των ασθενών που επισκέπτονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, αναφέρουν τη ζάλη ως στοιχείο του προβλήματός τους. Αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 40% στους ηλικιωμένους ασθενείς και είναι το συχνότερο σύμπτωμα σε ασθενείς άνω των 75 ετών. Η διάγνωση του αιτίου της ζάλης επιτυγχάνεται περίπου στο 80% των ασθενών στα επείγοντα. Σε περίπου το 50% των ασθενών το αίτιο της ζάλης είναι περιφερική ή κεντρική πάθηση του αιθουσαίου συστήματος. Περιφερικός, κεντρικός, φαρμακευτικός, δεν μας ενδιαφέρει κατ’ αρχήν τι είδους ίλιγγος είναι, αλλά εάν είναι πράγματι ίλιγγος η απλά ζάλη-διαταραχή της ισορροπίας η προσυγκοπτική κατάσταση.

Με τον όρο ίλιγγος εννοούμε την ψευδαίσθηση της κίνησης, ενώ το σώμα παραμένει ακίνητο. Αυτό εκδηλώνεται:  με την αίσθηση της περιστροφής του σώματος, της ώθησης, της τάσης για πτώση ή της αιώρησης προς τα πλάγια, εμπρός, πίσω, πάνω ή κάτω. Ο ασθενής βέβαια σχεδόν πάντα γνωρίζει ότι τα συμπτώματα αυτά είναι ψευδή και τις περισσότερες φορές, παρότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά δεν είναι επικίνδυνα. Η διάγνωση του ιλίγγου απαιτεί εξειδικευμένο νευροωτολογικό έλεγχο για τον προσδιορισμό των αιτιών του, πριν δοθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.
Μιλούν στην Εύα Ντελιδάκη

Ο Σπύρος Ζαφείρης  Νευρολόγος από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Και
Η Δρ. Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα   ΩΡΛ από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου

(Visited 8 times, 1 visits today)