Επιληψία και Μαθησιακές Δυσκολίες με Καλοκαιρινή διάθεση

ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Με την Εύα Ντελιδάκη
Στην εκπομπή «ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» με την Εύα Ντελιδάκη από το ΚΡΗΤΗ TV μαθαίνουμε πώς να επιλέγουμε την κατάλληλη θεραπεία για εμάς.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο παρουσιάζονται 3.000-5.000 νέα περιστατικά επιληψίας  εκ των οποίων τα 1.500 είναι περιπτώσεις με εστιακή επιληψία. Πρόκειται για μια διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί από τη νεογνική κιόλας ηλικία.

Ακούγεται σκληρό, όμως υπάρχουν ανάμεσά μας παιδιά που πάσχουν από επιληψία. Παιδιά χαρούμενα, έξυπνα, ζωηρά και μοναδικά, όπως όλα τα άλλα, με τη διαφορά ότι αυτά και οι οικογένειές τους μαθαίνουν να ζουν με αυτή τη διαταραχή. Γιατί αυτό ακριβώς είναι η επιληψία. Μια χρόνια διαταραχή του εγκεφάλου, η οποία χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντες, δηλαδή επαναλαμβανόμενους επιληπτικούς σπασμούς. Όλα ξεκινούν από τον εγκέφαλο, ο οποίος αποτελείται από εκατομμύρια νευρικά κύτταρα η λειτουργία και η επικοινωνία των οποίων γίνεται με μικρές ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος και με τη βοήθεια μιας πολύ ευαίσθητης χημικής ισορροπίας. Ένας σπασμός συμβαίνει όταν η φυσιολογική αυτή χημική ισορροπία διαταράσσεται, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα μιας βραχυχρόνιας ηλεκτρικής «θύελλας». Η επιληψία εμφανίζεται όταν παρουσιαστούν τέτοια επαναλαμβανόμενα επεισόδια σπασμών. Η διαταραχή αυτή δεν είναι κληρονομική, αλλά όταν ένας από τους γονείς ή στενούς συγγενείς έχει επιληψία, τότε το παιδί έχει λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό να την παρουσιάσει.

Μιλούν με την Εύα Ντελιδάκη

Η Δήμητρα Κοτζαμάνη Νευρολόγος

Ο Αθανάσιος Κοβάνης Νευρολόγος –Παιδονευρολόγος πρώην διευθυντής στο Νευρολογικό Τμήμα του Νος. Παιδων Αγία Σοφία  και Πρόεδρος στο παγκόσμιο γραφείο Επιληψίας και στην Ελληνική Εταιρεία Επιληψίας

Ο Κυριάκος Γαργάνης Νευρολόγος –Επιληπτολόγος   από Θεσσαλονίκη

Ενώ για τις μαθησιακές δυσκολίες και της διαταραχές λόγου  και γραφής των παιδιών   και πως οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν τον χρόνο του καλοκαιριού προς όφελός τους μιλάει ο
Μανώλης Θεοδοσόπουλος  Λογοθεραπευτής

(Visited 21 times, 1 visits today)