Πρόληψη Ψυχικών Παθήσεων οι Ψυχοσωματικές Ασθένειες δεν είναι “φαντάσματα”

ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Με την Εύα Ντελιδάκη
Στην εκπομπή «ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» με την Εύα Ντελιδάκη από το ΚΡΗΤΗ TV μαθαίνουμε πώς να επιλέγουμε την κατάλληλη θεραπεία για εμάς.
Η αύξηση της χρήσης των αντικαταθλιπτικών είναι ένα από τα ευρήματα της έρευνας «Η υγεία των Ελλήνων στην κρίση», που εκπόνησε η ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επιδείνωση της υγείας των Ελλήνων,κυρίως της ψυχικής, ιδιαίτερα στα φτωχότερα στρώματα κάτι που δικαιολογεί και την αυξημένη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών.
Στην έρευνα, το 68% απάντησε ότι χειροτέρεψε η ποιότητα ζωής του, το 56% ότι χειροτέρεψε η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, το 29% ότι αναγκάστηκε να αποστερηθεί είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. διατροφής), το 26% ότι δυσκόλεψε η πρόσβαση στο σύστημα υγείας και το 23% ότι αποστερήθηκε φάρμακα για οικονομικούς λόγους, ελλείψεις κ.λπ.

Σε δυο ξεχωριστές έρευνες όπου συμμετείχαν 127 και 130 άτομα, αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ότι η θέαση ενός χαρούμενου φιλμ (κωμωδία) και ενός στενάχωρου video κλιπ η αντίληψη των χρωμάτων των συμμετεχόντων ήταν διαφορετική. Μετά την παρακολούθηση των φιλμ οι συμμετέχοντες έπρεπε να διακρίνουν μια σειρά χρωμάτων: κόκκινο, κίτρινο, πράσινο ή μπλε.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rochester που διεξήγαγαν τα δυο πειράματα διαπίστωσαν ότι η στεναχώρια επηρεάζει συγκεκριμένο φάσμα των χρωμάτων στον άξονα μπλε-κίτρινου και όχι στον άξονα κόκκινου-πράσινου.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν ορισμένες οπτικές διεργασίες και συγκεκριμένα ότι η θλίψη προκαλεί αλλοιώσεις στην αντίληψη κάποιων χρωμάτων.
Μια πιθανή εξήγηση για τη δυσκολία αντίληψης των χρωμάτων στο φάσμα του μπλε-κίτρινου χρώματος είναι ότι η διάκρισή τους σχετίζεται με τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη τα επίπεδα του οποίου μεταβάλλονται όταν στεναχωριόμαστε.

Για την πρόληψη των ψυχικών παθήσεων με μια διαφορετική οπτική γωνία συζητούν με την Εύα Ντελιδάκη
Ο Βασίλης Κονταξάκης Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η Κατερίνα Μπιτζαράκη Παιδοψυχίατρος Διευθύντρια του
Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ηρακλείου
Η Μαίρη Παντέρη διαιτολόγος –διατροφολόγος
Ο Μανώλης Στρατάκης Βιοχημικός
Και η Νατάσα Βασιλάκη Πτυχιούχος Κλινικής ΨυχολογίαςΝΑΤΑΣΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ Πτυχιούχος

(Visited 6 times, 1 visits today)