Αυτοκαταστροφική Συμπεριφορά

ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Με την Εύα Ντελιδάκη
Στην εκπομπή «ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» με την Εύα Ντελιδάκη από το ΚΡΗΤΗ TV μαθαίνουμε πώς να επιλέγουμε την κατάλληλη θεραπεία για εμάς.
Τι είναι αυτό που ωθεί τους ανθρώπους να στρέφονται ενάντια στον εαυτό τους? Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά?
Πώς εγκλωβίζεται σ’ ένα τέτοιο φαύλο κύκλο, από τον οποίο νιώθει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει;

Ακόμη, και αυτό οφείλει να μας ανησυχήσει περισσότερο, το 5% των εφήβων 12-13 ετών πίνουν σχεδόν καθημερινά οινοπνευματώδες ποτό! Στην ηλικία των 16-17 ετών, το ποσοστό ανεβαίνει στο 30% των αγοριών και στο 13,6% των κοριτσιών!
Η χρήση οινοπνευματωδών αυξάνεται κατακόρυφα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι φανερή, έως και προκλητική, η απουσία κάθε πολιτικής δημόσιας υγείας για το θέμα του νεανικού αλκοολισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 200.000 αυτοκτονίες λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στον κόσμο στις ηλικίες 15-24 χρόνων.

Όσο πιο πολλοί οι παράγοντες στρες και άγχους στη οικογένεια, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα οι έφηβοι να καταφύγουν στο κάπνισμα, στο ποτό, ή τις άλλες ουσίες. Αυτός ο κίνδυνος μειωνόταν στο βαθμό που οι έφηβοι προσπαθούσαν να ανταπεξέλθουν στους στρεσογόνους παράγοντες μέσω συζήτησης με τους γονείς.
Μέσα στο βιβλίο του ψυχιάτρου Βασίλη Κονταξάκη αναπτύσσονται
θέματα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών όπως οι δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης, ο σχεδιασμός, η πραγματοποίηση και η σημασία των ψυχοκοινωνικών και βιολογικών παρεμβάσεων, οι χειρισμοί αντιμετώπισης του πένθους μετά την αυτοκτονία, οι δυνατότητες – προοπτικές σε θέματα έρευνας της αυτοκτονικότητας σε διάφορα επίπεδα.

Με την Ε ύα Ντελιδάκη μιλούν για το θέμα οι
Bασίλης Κονταξάκης  Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μαρία Κανδεράκη  Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο Νευρογλωσσολογικό προγραμματισμό.

Εστέλιο Καλογήρου Ψυχολόγος –Κοινωνιολόγος

Λεωνίδας Καστρινάκης   Εισηγητής της Ψυχοσωματικής Νοημοσύνης

Και Ο Πατήρ Γεώργιος Τζάβλας Συστημικός Οικογενειακός σύμβουλος

(Visited 5 times, 1 visits today)