Πάρκινσον

Είναι εύκολο να δημιουργήσεις στο μυαλό σου την εικόνα κάποιου ο οποίος τρέμει ή έχει παγώσει και δεν μπορεί να κουνηθεί. Πώς όμως αυτό επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και τις σχέσεις των ανθρώπων; Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευρολογική πάθηση και θεωρείται μία από τις συχνότερες νευρολογικές διαταραχές. Οφείλεται στην καταστροφή των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Mε τη Νόσο του Πάρκινσον αυτά τα συγκεκριμένα κύτταρα γερνούν πολύ γρηγορότερα από ότι ενός ατόμου της ίδιας ηλικίας, έτσι τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν περίπου το 70-80% των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη έχουν πεθάνει. Τα στατιστικά επίσης υποδεικνύουν μια μικρή υπεροχή σε άνδρες πάσχοντες.
Στον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων που νοσούν, ένα από τα σημαντικότερα όπλα για να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και ανθρώπινα την ασθένειά τους, είναι η στήριξη της οικογένειας και του περίγυρού τους. Γι’ αυτό κρίνεται σημαντικό να γίνει γνωστή η πορεία της νόσου και τί σημαίνει να ζεις με αυτή. Τα προβλήματα και οι αλλαγές, παρουσιάζονται σε όλους τους τομείς. Η οικογένεια πρέπει να σταθεί στο πλευρό του ασθενή και να τον βοηθήσει να νιώσει ότι δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου η καθημερινότητά του και μπορεί να απολαμβάνει τη ζωή όσο καλύτερα γίνεται. Η βοήθεια πρέπει να προσφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο ασθενής να μην αισθανθεί πως γίνεται βάρος στους φροντιστές και ούτε να νιώθει ότι δεν είναι ικανός να καταφέρει τίποτα ο ίδιος.

Καλεσμένοι στο στούντιο είναι η Κλειώ Σπανάκη, Νευρολόγος, Λάμπρος Μαθιουδάκης, Λογοθεραπευτής, Εύα-Μαρία Τσαπάκη,Ψυχίατρος/ Διευθύντρια Ψυχ/κης Κλινικής «Αγ.Χαράλαμπος», Γιάννης Νικάκης, ασθενής που θέλει να ιδρύσει τον Σύλλογο Ασθενών στην Κρήτη, Δημήτρης Νεονάκης,  Μηχανολόγος-Μηχανικός /Συγγραφέας (και ασθενής), Ελένη Σωμαράκη, Μηχανολόγος-Μηχανικός (φροντίστρια). Μέσω skype μιλούν στην εκπομπή ο Παναγιώτης Ζήκος, Νευρολόγος- Υπεύθυνος του Ιατρείου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας της Αθήνας και η Άρτεμις Δρόσου, Φυσικοθεραπεύτρια Νευροεξελικτικής Αγωγής

(Visited 9 times, 1 visits today)