Μανιοκατάθλιψη ή Διπολική Διαταραχή ποιούς αφορά ;

Αίσθημα λύπης ,άγχος, τύψεις, οργή, απομόνωση, απελπιστικότατα, διαταραχές στον ύπνο και της όρεξης για φαγητό, εξάντληση, απώλεια ενδιαφέροντος για πολλές δραστηριότητες, προβλήματα συγκέντρωσης, απάθεια, απώλεια ενδιαφέροντος για διάφορες σεξουαλικές δραστηριότητες και πολλά άλλα, είναι συμπτώματα που μπορεί να αναγνωρίσετε ξαφνικά σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Η μανιοκατάθλιψη πλέον δεν πρέπει να γίνεται στίγμα. Άνθρωποι με μανιοκατάθλιψη κυκλοφορούν δίπλα μας, βρίσκονται ανάμεσα μας , μπορεί να είναι φίλοι μας.
Η πάθηση μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες και προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Συνήθως αρχίζει στα τελευταία χρόνια της εφηβείας ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.
Οι αιτίες που προκαλούν τη μανιοκατάθλιψη δεν είναι  γνωστές. Είναι πιθανόν να προκαλείται από ανισοζύγιο χημικών ενώσεων (νευροδιαβιβαστές, ορμόνες) στον εγκέφαλο. Επίσης υπάρχει η υποψία εμπλοκής γονιδίων και του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσεται και λειτουργεί ο ασθενής.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η ασθένεια έχει οικογενειακό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι άτομα που έχουν ένα γονιό που παρουσιάζει μανιοκατάθλιψη διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν τα ίδια τη νόσο.
Εκτιμάται ότι περίπου 4% του πληθυσμού επηρεάζεται από το σύνολο του φάσματος της διπολικής διαταραχής. Μέχρι 50% των ασθενών με μανιοκατάθλιψη παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου πριν ή όταν φτάσουν στην ηλικία των 20 ετών.
Για όλα αυτά και για άλλα πολλά, μιλούν στην Εύα Ντελιδάκη, η Μαρία Τσαπάκη Ψυχίατρος ,η Ρίτα Παπαδάκη Κλινική  Ψυχολόγος  Ο Στέλιος Λιναρδάκης Διατροφολόγος  προιστάμενος του τμήματος διατροφής  «Βενιζέλειο» και ο Πάνος Τσίκος Καθηγητής Φωνητικής (Μουσικοθεραπευτης).

(Visited 13 times, 1 visits today)