Ο αυχένας σηκώνει τα βάρη μας !

Ο αυχένας είναι ένα ευαίσθητο σημείο του σώματος μας. Σχεδόν όλος ο κόσμος πονάει, κάτι που γίνεται αφορμή πολλές φορές να λείψει κάποιος από την εργασία του, να πέφτει η ψυχολογία του και να αισθάνεται άρρωστος. Η κακή στάση του σώματος την ώρα που καθόμαστε, την ώρα που δουλεύουμε, την ώρα που περπατάμε, την ώρα που οδηγούμε ή κοιμόμαστε και άλλοι λόγοι δημιουργούν τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα στον αυχένα. Το κεφάλι μας στηρίζεται μόνο στον αυχένα που σηκώνει τα « βάρη» μας.
Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν συχνά μια ομάδα συμπτωμάτων από τον αυχένα, πού περιλαμβάνει αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα), δυσκαμψία (δυσκολία στις κινήσεις), αντανάκλαση στη ράχη και τα άνω άκρα (αυχενική ριζοπάθεια), όπως επίσης καρηβαρία (“βαρύ κεφάλι”, ή “κεφάλι κουρκούτι”), ζάλη, αστάθεια και πονοκέφαλο  Ο πόνος στον αυχένα και τα συνοδά του σημεία είναι πολύ συχνό πρόβλημα στό γενικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με μελέτες αυχεναλγία εμφανίζει ένας στους 10 ανθρώπους όλων των ηλικιών πράγμα που σημαίνει ότι 1.000.000 Έλληνες πάσχουν από αυχεναλγία. Από αυτούς, οι μισοί περίπου έχουν σοβαρό πρόβλημα, που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική θεραπεία. Οι γυναίκες εμφανίζουν πολύ πιο συχνά αυχεναλγία (2-4 φορές συχνότερα των ανδρών) και όλες οι καταστάσεις πόνου στον αυχένα, οποιασδήποτε αιτίας, συνδυάζονται με άγχος .
Για όλα αυτά και για άλλα πολλά, μιλά στην Εύα Ντελιδάκη, ο Χρήστος Σπυρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής ,τέως Διευθυντής Τμήματος Φυσικοθεραπείας Νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ. Στο στούντιο με την βοήθεια μιας νεαρής φυσικοθεραπεύτριας, μαθαίνουμε σωστές στάσεις του σώματος και κινήσεις που ανακουφίζουν.

(Visited 37 times, 1 visits today)