Διαβητικό πόδι – Προσέχουμε για να έχουμε!

Ο καλά πληροφορημένος διαβητικός όχι μόνο δε θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του “διαβητικού ποδιού” αλλά θα αποτελεί και τον πρέσβη ενημέρωσης και των άλλων διαβητικών. Η πρόληψη είναι γνώση και η γνώση είναι η βάση της πρόληψης!!!
Μεταξύ των πολλών επιπλοκών και μία από τις σοβαρότερες, είναι οι βλάβες των κάτω άκρων.  Οι  πάσχοντες από διαβήτη – σύμφωνα με  στατιστικά στοιχεία — έχουν 25  φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έναν ακρωτηριασμό, σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη. Η  πρώτη  αιτία  ακρωτηριασμού  των κάτω  άκρων  αποτελεί  ο  σακχαρώδης  διαβήτης.

Κάθε χρόνο, ένα εκατομμύριο συνάνθρωποι μας σε όλο τον κόσμο χάνουν ένα ή και τα δύο  τους  πόδια  εξαιτίας του σακχαρώδη  διαβήτη και  της  συνυπάρχουσας  αγγειοπάθειας.
Στην Ελλάδα,  κάθε  χρόνο  2000  περίπου  συνάνθρωποι  μας  που  πάσχουν  από  διαβήτη, οδηγούνται   σε ακρωτηριασμό.

Στους ασθενείς με διαβήτη, το έλκος στα πόδια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και για το οποίο η πρόληψη έχει καθοριστικό ρόλο.
Οι πληγές που δυνατόν να δημιουργηθούν στο πόδι του διαβητικού μπορούν εύκολα να μολυνθούν. Το μολυσμένο έλκος στο πόδι είναι δύσκολο να αποθεραπευτεί και προκαλεί πολλά προβλήματα στον ασθενή. Σε μερικούς ασθενείς είναι το πρώτο στάδιο μιας νοσηρής κατάστασης που οδηγεί σε ακρωτηριασμό.

Στην εκπομπή «Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ»  μιλούν στην Εύα Ντελιδάκη, ο Δρ. Χρήστος Μανές Παθολόγος — Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» Θεσσαλονίκης και ο Νικόλαος Τεντολούρης, Επικ. Καθηγητής Παθολογίας Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν.Α.

(Visited 8 times, 1 visits today)